TERENGGANU POWER

Soul song - Clik stop or pause to stop the song

KELAH TASIK KENYIR

DEBAT ALAM SEKITAR 15-19 JULAI 2010 DI UMT TERENGGANU

DEBAT ALAM SEKITAR  15-19 JULAI 2010 DI UMT TERENGGANU

Pertandingan Debat Alam Sekitar 2010 di UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU

Edisi ke-20 Pertandingan Debat Alam Sekitar 2010 telah dijadualkan akan berlangsung pada 15 Julai 2010 hingga 19 Julai 2010 bertempat di Universiti Malaysia Terengganu. Berikut merupakan usul bagi pertandingan tersebut :

PERINGKAT AWAL
Pusingan 1 :
Teknologi Hijau Melestarikan Alam Sekitar

Pusingan 2 :
Isu Alam Sekitar : NGO Menangguk Di Air Yang Keruh

Pusingan 3 :
Prasarana Terbina, Alam Sekitar Merana

Pusingan 4 :
Program Mekanisme Pembangunan Bersih (CDM) Lebih Menguntungkan Syarikat Daripada Alam Sekitar

Pusingan 5:
Penggunaan Air Tanah Membawa Bencana Kepada Alam Sekitar

Pusingan 6 :
Pengurusan Buangan Elektrik Dan Elektronik (e-Waste) Berjaya Dilaksanakan

PERINGKAT SUKU AKHIR
Gaya Hidup Mesra Alam, Ibarat Hidup Segan Mati Tak Mahu

PERINGKAT SEPARUH AKHIR
Kita Perlu Teknologi Terkini Untuk Menyelesaikan Pencemaran Air

PERINGKAT AKHIR
Penguatkuasaan Undang-undang Lebih Berkesan Daripada Pemantapan Kesedaran Dalam Menyelamatkan Alam Sekitar

Terima Kasih.

Oleh :
Jawatankuasa Pelaksana
Pertandingan Debat Alam Sekitar 2010

TAHUN MELAWAT TRG - ULIK MAYANG

VISIT TERENGGANU VIDEO

Friday, July 2, 2010

KOMPLEKS TABUNG HAJI TERENGGANU DI GONG BADAK

tabung haji

YANG di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin (kiri) diberi penerangan oleh Pengarah Urusan Kumpulan Tabung Haji, Datuk Ismee Ismail mengenai kompleks Tabung Haji Terengganu selepas majlis pecah tanah di Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam – Gambar Utusan

Pembinaan Kompleks Tabung Haji merupakan antara komitmen dan inisiatif berterusan Tabung Haji dalam usaha menambahbaik perkhidmatan pengurusan jemaah haji, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mej Jen (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
tabung haji
Beliau berkata wujudnya kompleks itu, proses mengurus jemaah haji ke Tanah Suci Mekah akan menjadi lebih teratur dan kawasan luas di sekeliling kompleks dapat mengelak kesesakan trafik yang biasa berlaku apabila rombongan keluarga jemaah menghantar jemaah ke dewan berlepas.
"Pembinaan kompleks itu merupakan strategi baru Tabung Haji dalam mempelbagaikan sumber pendapatan pada masa ini lebih tertumpu kepada pasaran ekuiti.
"Kompleks-kompleks baru ini mempunyai hotel bertaraf antara tiga dan empat bintang dan lokasinya berhampiran dengan lapangan terbang, yang secara tidak langsung akan mewujudkan permintaan tinggi terhadap bilik-bilik penginapan," katanya.
Beliau berkata demikian berucap pada majlis perasmian Kompleks Tabung Haji Kuala Terengganu (KTHKT) di Mukim Kuala Nerus di sini yang disempurnakan oleh Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah turut berangkat pada majlis itu.
Hadir sama Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said dan Pengerusi Lembaga Tabung Haji Datuk Seri Abi Musa Asa’ari Mohamed Nor serta Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji Datuk Ismee Ismail.
Tabung Haji memperoleh kelulusan tanah pada Jun 1995 untuk membangunkan KTHKT di atas tanah seluas kira-kira 3.2 hektar, berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud di sini.
Kompleks itu akan dibangunkan oleh TH Properties Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Tabung Haji dengan kos RM69.3 juta dan dijangka siap pada 2012.
Baru-baru ini, Tabung Haji mengadakan majlis serupa bagi membina Kompleks Tabung Haji KLIA di Sepang, Selangor yang dijangka siap pada 2013.
Jamil Khir berkata kedua-dua kompleks itu akan berfungsi sebagai pusat jemaah haji berkumpul dan dewan berlepas untuk para jemaah zon berkenaan ke Tanah Suci pada musim haji.
Beliau berkata KTHKT direka khas bersesuaian untuk kegunaan semasa musim haji dengan menyediakan dewan ketibaan khas jemaah, tempat berdaftar, Imigresen, tempat pemeriksaan bagasi serta dewan berlepas.
"Semasa di luar musim haji, dewan ini dapat digunakan sebagai dewan jamuan yang boleh menampung sehingga 1,000 orang. Kemudahan lain yang disediakan termasuk bilik mesyuarat, restoran, kolam renang termasuk kolam renang tertutup untuk wanita dan taman air untuk kanak-kanak," katanya.
sumber dari :
image

No comments:

Post a Comment

SEJARAH TERENGGANU

Sejarah Terengganu yang awal adalah tidak jelas. Namun begitu terdapat catatan mengenai Terengganu oleh saudagar Cina, Chao Ju Kua pada tahun 1225 yang menyebut sebagai jajahan takluk Palembang.

"Negarakartagama", tulisan Prapanca dari Jawa pada tahun 1365, menyatakan bahawa Terengganu, Paka dan Dungun di bawah taklukan Majapahit. Berdasarkan bukti arkeologi seperti kapak batu dan tembikar yang dijumpai di Gunung Bewah, terdapat manusia tinggal di situ sejak 4000 SM. Pada Batu Bersurat Terengganu terdapat pula catatan nama Raja Mandalika. Seterusnya dalam sejarah Terengganu, terdapat pemerintahan bernama Megat Panji Alam dan juga Tun Telanai.

Terengganu kemudiannya disebut sebagai negeri di bawah pemerintahan kerajaan Johor. Pada ketika itu, dua orang pembesar Johor, Laksamana dan Paduka Megat Seri Rama, dihantar memerintah Terengganu. Seterusnya, Bendahara Hasan pula dihantar mentadbir Terengganu. Berikutnya, Terengganu ditadbir oleh Tun Zain Indera, kemudiannya, oleh anak Tun Zain Indera, Tun Yuan, Tun Sulaiman dan Tun Ismail; Tun Sulaiman sebagai sultan di Pantai Layang ( Balik Bukit ), Tun Yuan sebagai Bendahara dan Tun Ismail sebagai Menteri Tersat.

Pengasas Kesultanan Terengganu sekarang ialah Sultan Zainal Abidin I. Baginda yang juga dikenali dengan panggilan "Bendahara Padang Saujana" ialah putera Tun Habib Abdul Majid. Mengikut buku Tuhfat al-Nafis, karangan Raja Haji, Tun Zainal Abidin ditabalkan sebagai Sultan Terengganu oleh Daeng Menampuk atau Raja Tua di atas pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Sumber yang lain pula dinyatakan Tun Zainal Abidin ditabalkan di atas tahta Kerajaan Negeri Terengganu oleh Phra Chau Yang, Raja Pattani.

Mengikut hikayat Johor serta Pahang, Tun Zainal Abidin datang ke Pattani setelah Paduka Raja Laksamana Wan Abdul Rahman dibunuh di Terengganu disekitar 1688. Ketika berada di Pattani, Tun Zainal Abidin dijadikan anak angkat oleh Raja Pattani, Phra Nang Chau Yang.

Tun Zainal Abidin menjadi Sultan Terengganu pada tahun 1708. Ini berdasarkan duit kupang emas Terengganu yang mencatatkan nama Sultan Zainal Abidin dan tahun 1120 hijrah (bersamaan tahun 1708). Sultan Zainal Abidin I tidak lama bersemanyam di Tanjung Baru, Kuala Berang, berpindah ke Kota Batang Mahang, ke Langgar dan ke Pulau Manis. Kemudian berpindah lagi ke Chabang Tiga, Kuala Terengganu dan akhirnya di kawasan berhampiran Bukit Keledang (kini dipanggil Kota Lama).

Istana Maziah.

Sultan Zainal Abidin I digantikan oleh putera baginda, Ku Tana Mansur dengan gelaran Sultan Mansur I pada tahun 1733, ketika berusia 7 tahun. Baginda memerintah Terengganu sehingga tahun 1794. Pada tahun 1739, Sultan Mansur Shah I berkahwin dengan Raja Bulang anak Daeng Chelak, Yamtuan Muda Johor Kedua. Berikutnya, baginda berkahwin pula dengan Raja Bakul, putera Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Ketika menduduki takhta kerajaan Terengganu, Sultan Mansur I telah menghabiskan empat belas tahun (17461760) daripada masa pemerintahannya di Riau, terlibat dalam persaingan di antara orang Melayu dengan orang Bugis. Apabila pulang ke Terengganu pada 1760, baginda terlibat pula dalam politik Kelantan membantu Long Yunus, Putera Long Sulaiman Ibni Long Bahar, Yang DiPertuan Kelantan menduduki takhta kerajaan Kelantan pada tahun 1776.

Sultan Mansur I digantikan oleh puteranya, Sultan Zainal Abidin II (1794–1808). Pada masa pemerintahan baginda, berlaku peperangan dengan Kelantan yang dipimpin oleh Long Mahammad Ibni Long Yunus, Raja Kelantan. Terengganu dikalahkan dan seterusnya Kelantan berjaya membebaskan diri daripada naungan Terengganu. Seterusnya takhta kerajaan Terengganu diduduki oleh beberapa sultan, termasuknya Baginda Omar.

Baginda Omar pernah menduduki takhta kerajaan Terengganu pada tahun 1831 mengantikan Sultan Daud. Tetapi baginda diturunkan daripada takhta kerajaan oleh Tengku Mansur dan seterusnya sebagai Sultan Mansur II. Sultan Mansur II digantikan oleh putera baginda, Sultan Muhammad. Pada tahun 1839, Baginda Omar berjaya mengalahkan Sultan Muhammad dan seterusnya menduduki takhta kerajaan Terengganu. Ketika pemerintahan baginda, Terengganu berkembang maju.

Apabila Baginda Omar mangkat, takhta kerajaan Terengganu diduduki oleh Sultan Ahmad Shah II (18761881). Sultan Ahmad Shah pula digantikan oleh putera baginda, Sultan Zainal Abidin III (1881–1918). Ketika pemerintahan baginda, British beberapa kali cuba melibatkan diri dalam kerajaan Terengganu. Pada tahun 1911, Sultan Zainal Abidin III meluluskan "Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Negeri Terengganu" yang di antara lain menyatakan Sultan Yang DiPertuan Besar Terengganu memiliki kuasa kerajaan dan jajahan serta adalah ketua tertinggi kerajaan Terengganu. Seterusnya takhta kerajaan digantikan oleh Sultan Muhammad Shah II (19181920) dan Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah (1920–1942).

Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhun Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, Sultan Terengganu ke-16 yang memerintah negeri Terengganu sekarang.

Menurut "Warta Chahaya Timor No. 38" bertarikh 29 September 1942, apabila Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah telah mangkat pada 26 September 1942, Tengku Ali, yang dirujuk sebagai putera sulung baginda telah dilantik sebagai "Pemangku Sultan Sementara" oleh pihak pentadbiran Jepun pada 29 September 1942. Seterusnya Tengku Ali telah diberikan gelaran "Sultan" pada 30 September 1942 oleh Syuckokan atau Gabenor Jepun. Walau bagaimanapun perlantikan ini dinyatakan tidak menurut "Undang-Undang Diri Bagi Negeri Terengganu" 1911.

Tengku Seri Paduka Raja, Tengku Ismail diisytiharkan sebagai Sultan Terengganu pada Ahad, 16 Disember 1945. Baginda seterusnya ditabalkan pada tahun 1949 dengan gelaran "Sultan Ismail Nasaruddin Shah". Sultan Ismail Nasaruddin dilantik sebagai Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong ke–6 dari 21 September 1965 hingga 20 September 1970. Dalam tempoh itu, Duli Yang Amat Mulia Tengku Mahmud dilantik sebagai Pemangku Raja Terengganu. Apabila Sultan Ismail Nasaruddin Shah mangkat pada tahun 1979, takhta kerajaan Terengganu digantikan oleh putera baginda, Duli Yang Teramat Mulia Yang Dipertuan Muda Tengku Mahmud. Baginda menduduki takhta kerajaan Terengganu dengan gelaran Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah. Sultan Mahmud mangkat pada 15 Mei 1998 di Singapura. Dengan itu, takhta kerajaan Terengganu digantikan oleh putera baginda, Sultan Mizan Zainal Abidin.

SELAMAT DATANG KE TERENGGANU

JOM MELANCONG TERENGGANU


Antara pantai-pantai yang terdapat di Negeri Terengganu ialah Pantai Batu buruk, Pantai Air Tawar, Pantai Batu Pelanduk,Pantai Merang, Rantau abang dan Tanjung Jara. Selain pantai Terengganu juga mempunyai pulau-pulau yang indah, sesuai untuk dikunjungi oleh para pelancong dan pencinta alam semula jadi yang ingin bersantai dan melarikan diri dari kesibukan kota. Pulau-pulau yang terdapat di Terengganu ialah Pulau Redang, Pulau Duyung, Pulau Perhentian, Pulau Kapas dan Pulau Lang Tengah.

Se
lain itu terdapat bangunan yang menarik untuk dikunjungi. Istana Maziah yang terletak berhampiran kali Bukit Puteri. Istana ini menghadap Laut China Selatan. ia di bina bagi menggantikan Istana Hijau yang terbakar sekitar tahun 1870. Selain istana pengunjung juga boleh berkunjung Masjid Tengku Tengah Zaharah. Ia terletak di atas air di Kuala Ibai. Masjid ini kelihatan terampung dan merupakan antara masjid yang tercantik di Malaysia. Masjid ini dibina pada tahun 1991 dan siap 1994.

JOIN UINVEST GET 15% EVERY MONTH